Jo, Elin- det spiller en rolle hvem som leverer velferden!

En helsearbeider geleider en eldre dame gjennom gangene i et helsebygg. Foto: Øivind Haug
Stian Christoffer

Elin,fra Høyre hevder at det ikke spiller noen rolle om hjelpen kommer fra det offentlige, private eller ideelle – så lenge den er god, tilgjengelig og gir resultater. Det høres enkelt og pragmatisk ut. Men det er et syn som overser hva som faktisk er grunnmuren i velferdssamfunnet vårt: fellesskap, åpenhet og like rettigheter for alle – ikke bare de som har råd til å kjøpe seg frem i køen. 

Selvfølgelig spiller det en rolle hvem som leverer velferdstjenester.  

Ikke bare for kvalitet her og nå, men for langsiktighet, rettferdighet, demokratisk styring og tillit til systemet. Når kommersielle interesser får fotfeste i velferden, risikerer vi å miste det som gjør den norske modellen unik: like muligheter for alle, ikke bare for de som kan betale. Det er en av grunnstenene i velferdssamfunnet vårt. 

Ved velferdstjenester som drives av det offentlige, er det lettere å sikre demokratisk innsyn, åpenhet og kontroll. Offentlige aktører er underlagt lover om offentlighet og forvaltning. Private selskaper, derimot, er ofte styrt av profittmotiv ovenfor sine eiere og er ikke nødvendigvis underlagt det samme strenge krav om åpenhet. Et privat selskap kan hemmeligholde informasjon om hvordan midler brukes eller hvordan kvalitet måles, fordi det regnes som forretningshemmeligheter. 

Private aktører har et økonomisk insentiv til å kutte kostnader og maksimere overskudd. Dette kan gå ut over kvaliteten på tjenestene, arbeidsvilkårene og kontinuiteten. Og hva skjer når det ikke lenger er lønnsomt å levere tjenesten? Trekker aktøren seg da ut? og hvem må da rydde opp? 

Offentlige tjenester er universelle og skal være like for alle uavhengig av inntekt, bosted eller behov. Når tjenester privatiseres, kan det oppstå forskjeller i kvalitet og tilgjengelighet. Det er også viktig å skille mellom ideelle og kommersielle aktører. Ideelle organisasjoner kan ha verdibaserte mål og en annen form for samfunns forpliktelse. Når Høyre sidestiller dem med kommersielle aktører, viskes dette skillet ut.  

Vårt helsesystem er kanskje ikke perfekt, men det er bygget på likhetsprinsippet. At noen skal ha bedre rettigheter ved sykdom fordi de har mer penger, er ikke særlig solidarisk. Selvfølgelig kan både private og ideelle aktører gi gode resultater og helsetilbud. Men å si at det ikke spiller noen rolle hvem som leverer tjenestene, mener jeg blir feil. Private helsetjenester kan være et fint supplement til det offentlige tilbudet, men vi trenger et stabilt fundament i bunn, bygget på likhet for alle. 

Så ja, Elin – det spiller en rolle hvem som leverer velferden. Ikke bare for kvaliteten her og nå, men for rettferdigheten, tilliten og solidariteten som velferdssamfunnet vårt er bygget på. Økonomiske faktorer skal ikke avgjøre om behandlingen du får, er god eller dårlig. Så det spiller faktisk noen rolle.