La oss bygge langhus i Landeparken!

Av:Linda Engsmyr

Linda Engsmyr under Olavsdagene i Landeparken

Sarpsborg og Olavsdagene har lange og gode tradisjoner. Selv Olav Haraldsson, så at det var noen spesielt med vår by. Og siden Borg ble grunnlagt i 1016, så har vi vært en by i utvikling.

Sarpsborg har en stolt vikinghistorie, en historie vi kan være stolte av. Mye har skjedd,og vår kommune har vært igjennom mye siden 1016. Så hva var det som var så spesielt med vårt område, som gjorde at Olav etablerte Borg, Norges første hovedstad fram til 1030.

Vår kulturarv er meget viktig og noe som en enda viktigere er hvordan vi formidler vår historie. Vi har mange som virkelig brenner for og ønsker å formidle vår rike historie.

Olavsdagene har vært markert i vår kommune siden 1960 tallet, mange kjenner til det historiske spelet Sverdet som ble spilt som en viktig del av markeringen av Olavsdagene i mange år. De siste årene har vi vært så heldige å få ta del i spelet om Olav den Heldige. I 11 år har vår historie blitt fortalt på en ny, spennende, og morsom måte til glede for mange nye generasjoner. Både her i Sarpsborg, men også på Stiklestad.

Olavsdagene har alltid stått støtt i vår kommune, for meg og Arbeiderpartiet har det vært viktig å støtte dette viktige arbeidet Olavsdagene gjør. Olavsdagene styrker vår lokale identitet og stedstilhørighet gjennom formidling av vår egen historie. Vi har opp igjennom årene satset på å bygge opp Vikingmarkedet i Landeparken, legge til rette for forestillingen med Olav de Heldige, og formidling med vårt eget vikingskip Visund. Olavsdagene har vært et aktivt virkemiddel for kommunens satsing innen stedsutvikling. Her er en unik mulighet for å satse på reiseliv. Olavs historie, vikinger, marked og spel er noe som bør videreutvikles.

Olav Haraldsson var og vil alltid være en viking, dette er også en arv som spesielt blir vist frem under Olavsdagene. Måten vikingene levde på, hvilke gode håndverkere og handelsmenn de er. Vikinguniverset i Landeparken bør utvikles enda mer i årene som kommer frem mot 1000 års jubileet for slaget på Stiklestad i 2030.

Et langhus hadde vært noe som kunne bidratt til å gjøre vårt område enda mer unikt. Det finnes flere langhus i Norge allerede, så vi vet at det hadde vært en berikelse for vår kommune.

Vi bør utvikle Olavsdagene for fremtiden.

Jeg mener vi bør realisere et langhus i Landeparken frem mot 2030. Det vil være en unik formidlingsarena for vår spennende historie og vil skape mye aktivitet for oss sarpinger men også for å få flere turister til å besøke byen vår.

Vår fortid fortelles og vår framtid skapes i Olavs by!