Redalert

#Redalert for kulturlivet i Sarpsborg og i Norge

Av:Elise Bjørnebekk-Waagen og Therese Thorbjørnsen

Elise Bjørnebekk-Waagen

Frykter for kulturlivet i Sarpsborg og Norge

Onsdag markerer #Redalertnorge at situasjonen i kultur-og eventbransjen nå er kritisk. 

I Sarpsborg så deltar vi på denne markeringen ved at Sarpsborg scene lyssetter fasaden rød fra kl. 20 og utover kvelden. Samme kveld vil kulturscener over hele verden gjøre det samme. 

Da Norge stengte var Stortinget raskt på plass med å vedta ulike ordninger for inntektssikring. 

Det ble etablert en midlertidig kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende for å hindre at folk ble stående på bar bakke uten inntekt.

I krisepakken som ble lagt fram forrige mandag skroter regjeringen kompensasjonsordningen og den foreslås avviklet fra ‪1. november. Dette er for oss helt uforståelig. Et samlet kulturliv roper varsko mot å avvikle ordningen.  Kompensasjonsordningen har vært en nødvendig inntektssikringen til flere i en usikker tid, å avvikle ordningen nå vil ramme svært mange aktører i kunst- og kultursektoren.

Therese Thorbjørnsen

Konsekvensen av å avvikle ordningen vil være en alvorlig kompetanseflukt. De som jobber i kulturbransjen, blir tvunget til å se seg om etter nye jobber. Da er det ingen igjen til å lage eventer, festivaler, forestillinger og konserter den dagen vi igjen kan samles.

Som følge av korona-pandemien opplever mange at fremtiden og arbeidsplassen er usikker, derfor er kompensasjonsordningen nødvendig for selvstendig næringsdrivende og frilansere på tvers av bransjer

Vi er stolt av kulturbyen Sarpsborg. Mange små og store kulturaktører legger ned mye innsats hver eneste dag for å skape et yrende kulturliv i byen vår. Vi ser det spirer og gror – men frykter at det mange har brukt tid, penger og energi på å bygge opp – lett kan rives ned. Derfor støtter vi markeringen som er nå på onsdag, og vi følger også opp med politikk.

Arbeiderpartiet vil i Stortinget fremme forslag om å opprettholde kompensasjonsordningen for å sikre folk inntekt og et levende kulturliv etter korona-pandemien. Vi håper at flertallet samler seg slik at det nødvendige sikkerhetsnettet som ble bygget i mars ikke fjernes.