UKM er en suksess i #kulturbyen Sarpsborg!

UKM STÅR FOR: UNG KULTUR MØTES, har du noen gang tenkt over hva det betyr?

Ung kultur møtes

Therese Thorbjørnsen, utvalgsleder for kultur og oppvekst og Camilla Tangen, Teamleder barn og unge.

De fleste forbinder UKM med en forestilling, eller mønstring, som er en fin arena for ungdommene våre å vise seg frem. Man får noen nye venner, får stå på en scene og får både veiledning og hjelp til å vise frem talentet sitt. Men de aller fleste tror at det er det. UKM, Ungdommens Kulturmønstring som det het før, er «bare» en visningsarena. For noen år siden byttet UKM ut navnet Ungdommens Kulturmønstring, til Ung Kultur Møtes. Og med det har det skjedd et skifte, en endring, som har gjort dette til så veldig mye mer!

UKM Sarpsborg har nettopp blitt nominert til «Årets Suksess»

Det er en gjev nominasjon, og vi er sprekkeferdige av stolthet over å få denne nominasjonen. Men hva betyr det egentlig? Hvorfor er vi en suksessfull UKM? Hva er det vi gjør som gjør at vi blir løftet frem i lyset på denne måten, og ikke minst; hva betyr alt dette for våre unge? Vi har lyst til å fortelle litt om hva UKM EGENTLIG er, her i Sarpsborg, og hva det FAKTISK betyr for ungdommene i byen vår. UKM er så enormt mye mer enn en forestilling en helg i mars. Her i Sarpsborg er det faktisk UKM hver uke, hele året! Målet vårt er å skape et inspirerende miljø, et sted hvor ungdom med forskjellige bakgrunner, uttrykk og nivåer kan møtes i et fellesskap. Et sted hvor man kan vise frem det man kan, men hvor man også kan lære noe nytt. Et sted hvor ungdom inspirerer andre ungdom, og hvor vi som ansatte kan være med å veilede og tilrettelegge.

Unge talenter i kulturbyen Sarpsborg.Vi har drøssevis med kulturaktiviteter innen forskjellige sjangre og uttrykk, som inkluderer alt fra dans, teater, musikk og fotballtriksing, til organisering, arrangør virksomhet og søknadsskriving.

Vi er med ungdommene våre på en prosess som ikke er mulig å få til på en helg eller i løpet av en uke. De vet at de kan komme hit å få lov å utvikle seg, talentet sitt og nettverket sitt, og det er så viktig når man er i den alderen! Det finnes masse av suksess historier i Sarpsborg.

Ungdommer som har vært med på UKM, som har blitt til store artister som blir spilt i beste sendetid på radio, som er med i Gullrekka på NRK, som turnerer land og strand, som gir ut plater, arrangerer festivaler og lager banebrytende nye konsepter innen kunst og kulturfeltet! Men vi har også en hel haug med suksess historier som det ikke står om i avisa. Ungdommer som lærer seg å skru lyd bedre enn mange av de flinkeste lydmenn, som kan arrangere konserter for 1000 publikummere, som tar bilder bedre enn mange pressefotografer, som skriver artikler, deler meninger, skriver låter, forbedrer skolekarakterene sine, som tørr å satse, tørr å drømme, tørr å stå frem!

På årets UKM forestilling slo de politiske budskapene mot oss som enorme bølger. Vi ble tatt med gjennom sorgen og fortvilelsen til flyktninger fra Syria, vi fikk historier om krig og vold, vi var vitne til presset om å passe inn, frykten for å ikke være bra nok og de psykiske utfordringene mange av dagens ungdom lever med. Vi fikk se grufulle bilder fra et ihjel bombet nabolag, akkompagnert av selvskrevne melodier og tekstlinjer. Vi fikk oppleve jenter som heller vil gå i gutteklær enn kjole, som tørr å være seg selv, 100 %. Ungdom med psykiske utfordringer, som plutselig finner noe med mening å drive med, og andre som brenner for det samme som dem. Engasjement, stå-på vilje og et samhold uten like! 

  Vi tilbyr ikke bare et samlingspunkt. Det er ikke bare en mønstring. Vi arrangerer alt fra workshoper, kurs, seminarer, musikkundervisning, medieverksted, dansetimer, sosialt samvær, overnattingsturer, veiledning innen markedsføring, arrangering, publikumskontakt, lyd og lys-kurs, scenearbeider trening, arbeidstrening, praksisplasser og utplasseringer. Vi samarbeider med lokalavisen, lokale aktører, bransjefolk, profesjonelle kunstnere, kunstmiljøet, kinoer, gallerier, festivaler, kommunen, ansatte, foresatte, lærere, rektorer og ikke minst alle fritidsklubbene i Sarpsborg!

Nettverket er så stort, det betyr så mye for så mange, det rommer så mye mer! Det er ikke bare en forestilling. Ikke bare en helg. Ikke bare noen ungdommer som synger en sang. Det handler ikke om å konkurrere. Om å være best. Om å få en platekontrakt. Men det handler om å kunne være seg selv. Å kunne tørre å satse på noe man virkelig brenner for. Å få et sted å uttrykke meningene sine, en arena hvor man kan vise verden hva man brenner for og hva man mener, ikke bare personlig, men politisk. Samfunnsmessig. Om verden!

En arena hvor man kan møte andre og hvor man kan ha det gøy, sånn på ordentlig! Det handler om å skape noe, sammen. Noe som gjør verden til et bedre sted, for så utrolig mange mennesker i byen vår.