En far hjelper sine to barn med lekser hjemme på kjøkkenbordet. Foto: Øivind Haug

Velkommen til første skoledag i Sarpsborg

Av: Therese Thorbjørnsen, ordførerkandidat

Thereses første skoledag

Da klokken klang, så fort vi sprang,

og ingen sto igjen og hang.

Men glad og lett og rank og rett

vi var på plass med ett.

Jeg tror mange klarer å huske tilbake til sin første skoledag hvis man lukker øynene. Spenningen, sommerfuglene i magen, klasserommet, skolesekken og de nye klassekameratene. Første skoledag er en stor dag, enten du er en helt ny 1.klassing eller om du er klar for å starte på neste trinn. Forventningene er mange og ryggsekkene skal fylles på med kunnskap, vennskap, lek, mestring og læring.

I år skal vi ønske velkommen til 651 førsteklassinger i Sarpsborgskolen. Å være på skolen for første gang er stort. En dag du kanskje vil huske for resten av livet. En dag som har blitt snakket om hjemme og som er planlagt nøye. Den nye sekken er gjort klar og pennalet ligger på plass.

Siden skolestart i fjor har det skjedd et regjeringsskifte, nå er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sitter i regjering. Det betyr noe for deg og lommeboka di.

For første gang får alle førsteklassinger over hele landet mulighet til å delta i SFO, helt uavhengig av foreldrenes lommebok. Dette er en historisk utvidelse av fellesskolen, og gir småbarnsforeldre over hele landet store økonomiske lettelser. Regjeringen gir også flere kommuner mulighet til å gi fulltidsplass i SFO til førsteklassinger som kommer fra familier med lav inntekt, det betyr at mange barn i Sarpsborg får helt gratis SFO.

Skolefritidsordningen er viktig for vennskap, læring og aktivitet. Med innføringen av gratis SFO for stadig flere vil vi få en sterkere fellesskole og utjevne sosiale forskjeller i samfunnet. Familier med lav inntekt vil med dette spare tusenvis av kroner i året, og det gjør det lettere for foreldrene å delta i arbeidslivet, derfor har det vært viktig for regjeringen å levere på dette.

Vi vet at det gjør en enorm forskjell for de det gjelder med denne ordningen. Det at vi kan gi enda flere barn tilbud om gratis SFO har stor betydning for de barna det gjelder. Foreldrenes lommebok bør ikke avgjøre om barn får delta i lek og læring etter skoletid. Vi går en tøff vinter i møte, med økende priser. Det er viktigere enn noensinne med sosialdemokratisk politikk som setter vanlige folk først. Det gjør Arbeiderpartiet.

Kjære lærere og ansatte i Sarpsborgskolen. Uten dere stopper verden. Dere er de som står blant ungene våre hver eneste dag og sørger for at de får en trygg og god skolehverdag. Jeg vet at dere har forberedt dere godt og er klare for å ta imot barna våre til et nytt skoleår.  Lykke til.

Vi sto som perler på en snor,

og ingen av oss sa et ord.

Og ingen lo, men stille sto

vi sammen, to og to.